Holló László-díj 2017

Holló László születésének 130. évfordulóján adták át a Holló-díjakat. Idén két díjat is kiadtak: az egyiket Molnár István, a másikat pedig dr. Ujvári Zoltán kapta.
 

Az idei évet Holló László Emlékévnek nyilvánította a félegyházi képviselő-testület azzal a céllal, hogy méltó módon emlékezzenek a város díszpolgárára, a Kossuth-, Munkácsy-, és Szinyei-díjas érdemes és kiváló művészre. Az emlékév nyitányaként adták át a Holló-díjakat a Kiskun Múzeum Holló-termében. A díjat a debreceni egyetem néprajztudósa, Ujvári Zoltán alapította harminc évvel ezelőtt a művész özvegyének, Maksa Olgának a támogatásával.

A professzor a díj létrehozásával folyamatosan életben tartotta az Alföld ecsetgéniuszának emlékét – fogalmazott az átadási ünnepségen Erdélyi Sándor a debreceni kuratórium tagja. Elmondta, Ujvári Zoltán a díj kiadása mellett élére állt a Holló-életmű ápolásának, szervezte az évfordulós megemlékezéseket, emlékhelyeket alakított ki több településen is,  számos a művészről szóló könyv megjelentetését segítette. A díj alapítója betegsége miatt azonban arra az elhatározásra jutott, hogy átadja a díj működtetését a szülővárosnak, abban bízva, hogy ébren tartják Holló László emlékét. A leköszönő debreceni kuratórium az utolsó díjat Molnár István félegyházi képzőművésznek ítélte oda. Molnár István 2002 óta vezetője a félegyházi Holló László Képzőművész Körnek, alapítója Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészeti Egyesületnek. A művésztanári pálya mellett grafikusként dolgozik, számos hazai kiállításon bemutatkozott már alkotásaival. – Kiskunfélegyháza egyik legtehetségesebb alkotója, aki elsősorban a festészet műfajában bontakozik ki. Alaptémái a portrék, a figuralitás, de a belső enteriőrök is közel állnak hozzá. Az évek során egyre inkább kibontakozott egyéni stílusa és látásmódja, mely nem nélkülözi a realitást, ugyanakkor sajátos módon jeleníti meg a környező valóságot – jellemezte a művészt Erdélyi Sándor. 

Félegyháza átvette a stafétát

– Megtiszteltetéssel és örömmel vállalta Félegyháza a Holló László örökség további ápolását. A képviselő-testület egyhangúlag támogatta a felkérést, majd rendeletet alkotott a Holló László-díj adományozásáról – mondta el a hétfői ünnepségen Rosta Ferenc alpolgármester, aki a félegyházi Holló László kuratórium egyik tagja lett. A testületi határozat alapján a kuratórium tagja még a Kiskun Múzeum igazgatója, Mészáros Márta, és a Holló-díjas alkotó Szabó Ildikó művésztanár. A rendelet szerint az elismerést azok kaphatják, akik tovább viszik a művész örökségét, kiemelkednek alkotó társaik közül és, aki elkötelezett a magyar értékek iránt. A Holló László-díjat ezentúl kétévente, március 6-án, Holló László születésnapján adják át – részletezte az alpolgármester. Elmondta, elkészült már a félegyházi Holló László-díj, amely egy plakettből és egy elismerő oklevélből áll. A plakettet Kis Virág keramikus készítette. Egyik oldalán Holló László portréja, míg a másikon jellegzetes félegyháza környéki táj látható. Az oklevelet Szabó Ildikó művésztanár tervezte és készítette. Miután megalakult a félegyházi Holló László kuratórium, meg is tette első javaslatát.

A legelső félegyházi Holló-díjat dr. Ujvári Zoltán professzor kapta, aki vitán felül a legtöbbet tett a Holló kultusz ápolásáért. A díjat betegsége miatt nem tudta személyesen átvenni, kedden vitték el debreceni lakásába.